divendres, 17 d’abril de 2015

Missió empordanesa a Brussel·lesLa Delegació de la Fundació Catalunya Europa a l’Empordà ha realitzat una visita, els dies 14 i 15 d'abril, a les institucions europees a Brussel·les. Una visita que, gràcies a la invitació d’Ernest Maragall, ha permès conèixer de primera mà el funcionament del Parlament Europeu, així com l’activitat que està portant a terme la Generalitat de Catalunya amb la seva delegació a la capital comunitària o seguir el debat sobre el Pla d’Inversions Juncker, impulsat pel president de la Comissió.

La missió integrada per 16 membres, els delegats de la FCE a l'Empordà i Girona, membres del consell assessor de la FCE a l'Empordà, alcaldes, representants sindicals i candidats d'Esquerra Republicana de Catalunya, Moviment d'Esquerres i Iniciativa per Catalunya-Verds a les properes eleccions municipals.

La visita s’inicià amb la rebuda per part de l’eurodiputat Maragall a la seu del Parlament, que posteriorment va continuar amb la presentació per part d’una guia del funcionament intern del Parlament, la seva composició així com dels principals òrgans de la Unió Europea. Tot seguit, el propi Maragall va exposar quin és el seu treball com a parlamentari, així com un repàs al principals temes d’interès dins de la Unió Europea i acompanyà al grup en la visita a l’hemicicle del Parlament.

A continuació, es realitzà la visita a la seu de la Delegació de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea. El delegat permanent, Amadeu Altafaj, exposa l’estructura de funcionament de la Delegació, així com la feina que realitza a Brussel·les. Aquesta passa per exposar i defensar els interessos de Catalunya davant les institucions europees, ajuda en la gestió de la legislació europea o de les seves polítiques, així com ser aparador de la realitat catalana a l’exterior. D’altra banda, realitza també una important tasca de suport a les empreses catalanes en la seva internacionalització, així com a la cultura catalana i la promoció del turisme, entre d’altres.

Per acabar el primer dia, el conjunt de la Delegació, amb Ernest Maragall i Jordi Angusto van sopar plegats per donar pas a un col·loqui sobre la realitat europea, el futur de la Unió i els seus reptes.

El segon dia la Delegació va assistir a la jornada del Comitè de les Regions sobre el paper de les autoritats regionals i local amb el Pla d’Inversions aprovat per la comissió Juncker. En el conjunt de la jornada diferents membres del Comitè, de la resta d’institucions europees, així com representants de les autoritats regionals i locals o del sector privat van exposar la seva visió. En conjunt, tots es van felicitar per l’aprovació d’aquest pla, per incentivar les inversions al conjunt de la Unió, i que ajudi a la reactivació econòmica i la creació de llocs de treball. Entre ells però van mostrar més diferencies en relació a com poden accedir als fons, sobre el paper que cada agent ha de jugar en la gestió del diners o les recomanacions per millorar les condicions per invertir i la real efectivitat. En conclusió, però hi ha una voluntat per realment involucrar les regions, ciutats i pobles, juntament amb els privats, en la definició i proposició de projectes interessants pel territori i els ciutadans, en temes com energia, infraestructures o la innovació.

En conclusió, dos dies intensos per conèixer millor les institucions principals de la Unió Europea, que animen a la Delegació a seguir creient en la voluntat d’apostar des de l’Empordà per la Unió Europea, en general, com a unió de regions i ciutats, que tenen en el conjunt europeu un espai per un futur millor i amb majors oportunitats i, en particular, per l'Eurodistricte, entre la Catalunya Nord i de la demarcació de Girona, on Figueres i l'Empordà han de desenvolupar un paper capital i de centralitat.


Delegació de la Fundació Catalunya Europa a l'Empordà

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada