dilluns, 17 de desembre del 2018

Mestres republicans empordanesos


Més enllà del posicionament ideològic dels mestres, la taula rodona amb David Pujol i Rosa M. Moret fou el marc per a parlar d’una etapa d’introducció dels nous corrents pedagògics, des de mitjans del XIX  fins a la Segona República. En paraules de Salomó Marqués «Tot aquest clima renovador viscut intensament pels mestres públics de les comarques gironines arribarà al seu punt culminant durant la República, quan les autoritats catalanes i, també, les del govern central, promulgaran les lleis necessàries i no escatimaran esforços econòmics per fer realitat el que se n’ha anomenat “La República dels Mestres”».
Molts foren els noms, des d'Antoni Balmanya fins a Josep Pallach, com a referents de la renovació pedagògica  impulsada des de l'Empordà, que els ponents destacaren per la seva contribució a l'educació.
Com a conclusió, des de la restauració de la democràcia s’han fet molts homenatges a alguns mestres republicans, sobretot, a pobles i, també, a iniciativa de comissions d’exalumnes, però, encara, ens resta pendent recuperar molts noms d'homes i dones, individualment i com a col·lectiu. Un deute públic que com a societat empordanesa els hi devem, pel seu mestratge i compromís pels nostres pobles i pel País.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada